27 Ağustos 2007

AJAX NEDİR? AJAX TÜRKİYE

Evet dostlar bu gün yine güzel bir konudan yani bununla ilgili nette gezinirken ne zamandır zaten takip ettiğim başarılı gençlerin üç sitesi bahse konu olacak. XHTML ve CSS bilmek bazen de yeterli olmuyor. Zaman zaman rastladığım harika uygulamaların, hiç bilmediğim belki ölmezde yaşarsam mutlaka öğreneceğim WEB sayfalarının PROGRAMLAMA ayağı yani XML, DOM, PHP, MySQL ve AJAX meselesi Nasılda atlamışım.

Şu aralar merak sardığım PHP ve buna bağlı hadiseler. Bunlardan biride AJAX. İlk önce Burcu DOĞAN ‘dan bahsetmeden geçersem olmaz. Çünkü PHP meselesinde daha doğrusu WordPress ‘ den dolayı dürtükledi beni. Nasılmı? Önce Burcu Doğan ‘ı TÜRKÇE BLOG YAZARLARI ‘ndan tanıdım. Daha sonrada EMREX bu gence dikkatimi çekti. Bende gittim blogunu inceledim. Bir baktım ki ne göreyim bu genç bu kadar şeyi ne zaman öğrenmiş?, neler yapmış? ve de yapmakta. Kendimden utandım. Her neyse onun sayfalarında dolaşırken zaten ne zamandır duyduğum, rastladığım AJAX konusu üzerine yazdıkları ilgimi çekti. Hemen bahsettiği siteleri gezmeğe ve AJAX üstüne nette ne var ne yok altını üstüne getirmeye başladım. Bana bir tarihlerde gfxdizayn ın yaratıcısı dostum Yassi (kulakları çınlıyordur kim bilir) bahsetmişti de o zamanlar pek Türkçe kaynak bulamadığım içinde AJAX ‘ın peşini bırakmıştım. Neyse ilk baktığım yerden yani buradan ajaxnedir? den epeyce güzel şeyler öğrendim. Bu sayfanın yaratıcısının gerçek adını merak ediyorsanız gidip sayfalarını karıştırmanız gerekiyor. He he :) Efendim esas AJAX konusunda gerçekten bir şeyler öğrenmek istiyorsanız ve birkaç blogları varki onların yaratıcıları YAKUTER, EBURHAN ve diğer adlarını sayamadığım arkadaşları kimdir diye de merak ediyorsanız Türkiye AJAX adlı sitelerine mutlaka bakın. Eh be bre yakışıklı gençler eğitimciyken eğitimciliğimden utandırdınız beni. İşte eğitici site buna derim. OpenSource Community ‘e deki editörlere bildireceğim. Bu siteleri eğitim kategorisinde ilk sıraya alsınlar. Sizlerin de buradan gözümde büyüttüğüm AJAX ı öğrenmeden ayrılmayacağınızdan eminim. Hatta ben burada her gün herhalde iki saatimi en azından geçiririm. Bu konudaki cehaletimden ilerde nasılsa öğreneceğim de sabredemedim onlara bazı şeylerde sordum herhalde bu başarılı ve de güzel işleri çıkartan gençler beni umarım aydınlatacaklardır. Sizlerde eğer AJAX , yukarıda bahsettiğim diğer konular ve kişiler hakkında öğrenmek istiyorsanız ki eminim mutlaka çook şeyler öğreneceksiniz . Buralara, bu kişilere uğramadan geçmeyin, ayrıcana da mimleyin. Böyle başarılı gençleri nedense çok seviyorum….

21 Ağustos 2007

MESAJ FORMU YAPALIM

Bu gün epeydir nasıl yapabileceğimi düşündüğüm İLETİŞİM FORMU üzerine bir Program keşfettim. Kesinlikle nefis bir alet çok da güzel çalışıyor. Spam tehlikesine de çözüm getirilmiş. Gönderilen mesajlar filitreleniyor. İşin güzel yanı hazır formların yanı sıra kendi formlarınızı kendiniz hazırlayabileceğiniz gibi programın kendi kütüphanesinde hazır e-mail ve kontak formlarda var. Yalnız ufak tefek düzeltmeler gerekiyor. Birkaç aşamadan sonra formu istediğiniz gibi yayınlayabilirsiniz. Programı veren site sizin formunuza birisi mesaj yazıp gönderdiği zaman gönderilen mesaj önce programın sitesine gidiyor spama karşı filitreleniyor daha sonrada sizin postanıza geliyor. Bu iletişim formunun BLOGGER ve WORDPRESS uygulaması da var. Ben size bu İLETİŞİM FORMU ‘nun BLOGGER için olanını nasıl hazırlayıp blogunuza nasıl koyacağınızı aşama aşama anlatacağım.


BLOGGER İÇİN



1. Öncelikle buradan formu hazırlayacağımız küçük programı indirip kuracağız.



2. Yine aynı programı aldığımız siteye (acount alacağız) üye olacağız.






3. Daha sonra e-mailimize gelen (Your Form ID: ) Form ID no’muz ve password ‘ümüzle siteye giriş yapacağız.

















4. Siteye girdikten sonra karşınıza gelen hesap formunu dikkatli doldurmanız gerekiyor.

NOT: Ancak burada formu doldurmadan önce bir tane İLETİŞİM FORMU dolduran ziyaretçinin yönlendirileceği teşekkür sayfası birde HATA bildiren sayfa hazırlamanız gerekiyor veya teşekkür yerine tekrar blogunuzun ana sayfasına da yönlendirebilirsiniz. Peki bir teşekkür mesajının yayınlandığı sayfa nerde olacak. Bloggerda böyle bir sayfa hazırlama imkanımız yok. Ne yapabiliriz. Bunun için yine elimizin altında ki bir GOOGLE hizmetinden yararlanacağız. O işlemi de ayrı bir başlıkta aşağıda anlatacağım.

5. Daha sonra dönüp bilgisayarımıza kurduğumuz programı çalıştırıyoruz. Basit bir program. Kütüphanesindeki hazır formları açıp nasıl yapıldığını inceleyin. Bu formları türkçeye çevirip yayınlayabilirsiniz. Formu hazırladıktan sonra resimde görülen CREAT CODE yazan butona basıyoruz.




Yine resimde görülen MY USER ID: karşısına mailinize gönderilmiş ID inizi resimdeki gibi yazıyorsunuz.








Daha sonra continue düğmesine basıp resimlerdeki gibi düğmeleri işaretliyorsunuz.


















En son geldiğiniz yerde FORM unuzun kod larını göreceksiniz. buradaki Preview in your default browser düğmesine basarsanız tarayıcıda bitmiş halini görebilir ve geriye dönüp gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz. Export as text düğmesine basarak text dosyası olarak kaydedebilirsiniz. Copy to clipboard düğmesine basarak formunuzun kodlarını kopyalabilirsiniz. Biz copy to clipboard düğmesine basacağız. Daha sonra blogumuzu açıp kontrol panelde yeni gönderi linkine basıyoruz. Resimde görüldüğü gibi HTML düzeninde kopyaladığımız kodları yapıştırıyoruz. İletişim Formunun başlığını yazıyoruz. Aşağıda resimde görüldüğü gibi aşağıda sol köşedeki yazı seçenekleri linkine tıklıyoruz resimdeki daire içindeki seçimleri yapıp yazıyı yayınla tuşuna basıp formumuzu yayınlıyoruz.








Benim bitmiş Formumun resmi aşağıda. Hepimize geçmiş olsun. Yeni iletişim formunuzu güle güle kullanın...





















TEŞEKKÜR VE HATA SAYFALARININ YAPIMI

Tarayıcımızda Google ana sayfayı açalım. Sağ üst köşedeki oturum açın linkine tıklayacaksınız. Açılan sayfada resimde görülen aynı köşede bu sefer hesabım linkine tıklayacaksınız.








Yine açılan sayfada resimde görülen sayfa oluşturucu linkine tıklayacaksınız.
















Eğer bu linki göremiyorsanız telaşa kapılmayın sayfanın altında yine resimde görüldüğü gibi daha fazla linkini bulup tıklayacaksınız. Daha sonra açılan sayfada yine resimde görüldüğü gibi Labs linkine tıklayın. Google Page Creator linkini bulup tıklayacaksınız.


















Biraz uzun oldu ama az kaldı. Burada açılan sayfada I'm ready to create my pages düğmesini bulup tıklıyoruz. Gözünüz aydın geldik. Oda ne…! Şimdi karşımıza hazır yapılmayı bekleyen bir web sayfası çıktı. He..he …Evet burada resimlerdeki gibi iki tane basit sayfa hazırlayıp yayınlayacağız. Sonra bunların tarayıcının adres çubuğundaki URL lerini WebFormDesigner sitesindeki acount formunda ilgili yerlere koyacağız. Yani bir TEŞEKKÜR sayfası birde HATA sayfası adreslerini (URL) ilgili yerlerine koyacağız. Evet şimdi İletişim Formu muzu yapıp test edebiliriz. Kolay gelsin. Oh be……






















NOT: Acount formu İngilizce olduğundan bende İngilizce bilmediğimden buradaki online tercüme sitesinden yararlandım sizinde denemenizi tavsiye ederim. Çok güleceksiniz……! he he…..!Sayfaları yaptığımız google daki yere istediğiniz kadar resim, video, mp3, doc, v.s. dosya yükleyebilirsiniz Kapasite 100 Mb a kadar aklınızda bulunsun. Yükledikten sonra dosya üstüne tıklayıp tarayıcıdaki adresleri ile de bu dosyaları blogunuzda bir download listesi oluşturup dostlarınızla paylaşabilirsiniz.

BU FORMUN RESMİ
















AHANDA BURADAKİ DE ÇALIŞAN KENDİSİ

BANA BURADAN MESAJ GÖNDEREBİLİRSİNİZ...










*isminiz:




*e-mail adresiniz:




* indicates a required field


Mesaj






14 Ağustos 2007

YENİ CSS KAYNAKLARI

Bir süredir yerleşmeye çalıştığım KÖYCEĞİZ cennetinde kalan hayatımı devam ettireceğim derken en çok kullandığım vücudumun bir uzvu gibi olmuş pc imi Ankarada oğluma bırakıp geldiğimden pc im yoktu. Epeyce araştırma ve uğraşlardan sonra en nihayet bir loptop yani diz üstü bilgisayar edindim. Tabiki internet bağlantım da yoktu. Tam internet bağlantısı edindim diye sevinirken varolan internet bağlantısını ortak kullandığım komşum Çinliler bir iken kısa bir sürede karınca gibi çoğalıp tüm apart oteli istila ettiler. Bende bu yüzden internet bağlantısını ortak kullanma anlaşmasını fesh etmek durumunda kalıp var olan bağlantıyı onlara terk etmek zorunda kaldım. Bir haftalık uğraş sonunda kendime ait özel bir telefon hattı ve ADSL aboneliği edindim nihayet bugün dalavereci ve sahtekar servis elemanı gelip 5 dakikada bağlantımı yapıp hediye olarak gelen WİRELESS ADSL MODEMİMİ kurup gitti. Bende çocuklar gibi bayram ettim. Bu arada bütün bunlar olurken ikinci sevinci yaşadım. Belçika’da yaşayan kavgalı ve küs olduğum kızım Belçikalı eşiyle birlikte çat kapı geldiler. Tabii büyük sürpriz oldu benim için çifte sevinç yaşadım bugün. Anlayacağınız bugün çocuklar gibi şendim. Damadımla karşılıklı rakı içtik. Kızım dediki damadını da türk yapıp kendine benzettin. He he…neyse kel alaka konuları bırakıp sadede gelelim. Epey ara verdiğim HTML celere yeniden devam edelim. Bu günkü konumuz CSS. yeni CSS kaynakları keşfettim. Bu kaynakları cssjuice.com listelemiş. 20 adet online css aracına buradan ulaşabilirsiniz. Listelenmiş kaynakların popüler ve iyi bir tasarıma sahip olanları seçilmiş. Ayrıca burada css box, css navigation menüleri ve daha bir çok kaynak aynı şekilde listelenmiş. Yani analayacağınız css konusunda buradan istemediğiniz kadar kaynağa ulaşmanız mümkün. Eminim css üzerine bir şeyler öğrenmek isteyenler buradan epeyce yararlanacaklar ve dakikalarca ayrılamayacaklar. Ben saatlerce kurcaladım. Önümüzdeki günlerde buradan ulaştığım bazı kaynaklardaki kolay olan uygulamalardan bazılarını sizlere yine buradan anlatacağım.

İNTERNET SANSÜRÜ VE FİŞLEMEYİ AŞMANIN YOLU

      ...MEDYADAN SONRA İNTERNET NEDEN SANSÜRLENİYOR...!     ...